Slik unngår du ransomware på dine enheter

Anders Weinholdt den 24. mai 2017

 Hacker og hacket. Ransomware.Ransomware eller løsepengevirus, er en stor trussel i dagens digitale samfunn. Cyberkriminelle ser sitt snitt til å tjene store penger på uvitenhet, stress og hektiske hverdager. De utnytter det øyeblikket hvor du er litt uoppmerksom og «bare» trykker på noe du tror er en uskyldig lenke. Har du råd til å tape filene dine og få PC-en låst?

Det er viktig å tenke på at angriperne hele tiden oppdaterer tilnærmingen og bruker ransomware som ikke har noe tilgjengelig dekrypteringsverktøy. De oppdaterer seg i lynets hastighet og slår til fra nye innfallsvinkler hele tiden. Det er potensielt store penger å tjene på dette og derfor et lukrativt marked for de cyberkriminelle.

Krypto-ransomware

Denne typen skadevare krypterer filene på datamaskinen og pakker innholdet i filene tilfeldig slik at du ikke får tilgang til dem uten en krypteringsnøkkel som kan pakke dem ut igjen riktig. Når et krypto-ransomware krypterer en brukers filer tar de på en måte filene som gisler. Det vil bli fremlagt et løsepengekrav i bytte mot dekrypteringsnøkkelen som frigjør filene dine. I noen tilfeller har brukeren en begrenset tidsperiode til å betale løsepengene.

Hvordan spres ransomware eller løsepengevirus?

Denne typen virus spres først og fremst via vedlegg i e-post, office-filer eller via infiserte nettsider.

Hvilke forhåndsregler bør du ta?

For å sikre seg mot skadelig programvare som infiserer datamaskinen din er det viktig å oppdatere operativsystemet, programvare, virusprogrammer og ha gode backup-rutiner. Det kan være smart å sikkerhetskopi jevnlig av de filene som er ekstra viktige å ta vare på og ikke miste tilgang til. Tenk også over hvilke enheter og tjenester du har koblet opp mot maskinen til enhver tid, da viruset kan spres til disker og andre enheter.

Hva gjør du når du rammes?

Det er ikke anbefalt å betale løsepengene hvis du opplever å bli utsatt for ransomware. Dessuten vil du kunne oppleve å ikke alltid få tilbake kontrollen ved å betale. Det er lurt å koble datamaskinen fra nett for å unngå spredning til andre enheter. Søk hjelp hos noen som kan hanskes med slike situasjoner. Kanskje vil de kunne bidra med å minske skadene og få maskinen din opp å gå igjen ved hjelp av backupfiler.

Cybersikkerhet er alles interesse!

Alle kan bli utsatt for cyberkriminalitet. Det er viktig å forstå dagens trender i trusselbildet, kunne identifisere svakheter og beskytte dataene dine mot disse truslene. Tar du nettsikkerheten på alvor?

Lær mer om dagens cybertrusler og få nyttige sikkerhetstips ved å laste ned vår «Hurtigguide om dagens cybertrusler»

Tilgang på bred kompetanse

Datametrix tilbyr et bredt spekter av tjenester som sikrer stabil drift. Kundene kan bygge opp avtalene etter moduler og dersom det er ønskelig kan Datametrix ta totalansvaret ved å administrere hele løsningen. Ofte har bedriftene så mange forskjellige og avanserte løsninger som del av sin drift, at det å holde seg oppdatert med kompetanse på alle områdene ikke er mulig. Dette løses med gode avtaler og en stabil samarbeidspartner. Medarbeidere med teknologisk kompetanse kan løses fra driftsoppgaver og i stedet bidra med innovasjon og digitaliseringsprosjekter for virksomheten. 

Våre sikkerhetstjenester

Brukere aksesserer tjenestene fra forskjellige enheter, og fra hvor som helst. Stadig flere forretningskritiske tjenester integreres i nettverket, og kravene til tilgjengelighet på tjenestene øker. Samtidig øker både forekomsten og kompleksiteten til skadevare og datainnbrudd. Presset fra cyberkriminelle bidrar til at det må tenkes nytt om hvordan vi sikrer våre digitale verdier. Les mer om våre sikkerhetstjenester og se om vi kan bidra til at du føler deg tryggere.

Cyber Security Center

Vi har på bakgrunn av det nye trusselbildet valgt å designe og etablere vårt «Cyber Security Center» for å ta oss av dette. For deg som kunde betyr dette at vi kan bistå der vi ikke har kunnet det tidligere. Vi leverer nå sikkerhet som driftede tjenester.

Tags: Sikkerhet

Hurtigguide om dagens Cybertrusler: Slik forstår du cybersikkerhetlandskapet