Bloggtopp

Slik unngår du ransomware på dine enheter

Hilde Martinsen den 12. desember 2019

 shutterstock_662833021

Ransomware eller løsepengevirus, vokser raskest. Denne typen cyberangrep har økt med hele 74% det siste året og har blitt vanskeligere å håndtere. Cyberkriminelle ser sitt snitt til å tjene store penger på uvitenhet, stress og hektiske hverdager. De utnytter det øyeblikket hvor du er litt uoppmerksom og «bare» trykker på noe du tror er en uskyldig lenke. Har du råd til å tape filene dine og få PC-en låst?

Det er viktig å tenke på at angriperne hele tiden oppdaterer tilnærmingen og bruker ransomware som ikke har noe tilgjengelig dekrypteringsverktøy. De oppdaterer seg i lynets hastighet og slår til fra nye innfallsvinkler hele tiden. Det er potensielt store penger å tjene på dette og derfor et lukrativt marked for de cyberkriminelle.

Ransomware-angrep øker mest
Sikkerhetsfirmaet Bitdefender har sett på forskjellige typer cyberangrep. De har kommet fram til at Ransomware-angrep er den typen som øker mest med en økning på 74% i forhold til for ett år siden. Det blir også stadig flere varianter av programvare og tjenester som angriperne kan benytte seg av.

Krypto-ransomware

Denne typen skadevare krypterer filene på datamaskinen og pakker innholdet i filene tilfeldig slik at du ikke får tilgang til dem uten en krypteringsnøkkel som kan pakke dem ut igjen riktig. Når et krypto-ransomware krypterer en brukers filer tar de på en måte filene som gisler. Det vil bli fremlagt et løsepengekrav i bytte mot dekrypteringsnøkkelen som frigjør filene dine. I noen tilfeller har brukeren en begrenset tidsperiode til å betale løsepengene.

Hvordan spres ransomware eller løsepengevirus?

Denne typen virus spres først og fremst via vedlegg i e-post, office-filer eller via infiserte nettsider.

Hvilke forhåndsregler bør du ta?

For å sikre seg mot skadelig programvare som infiserer datamaskinen din er det viktig å oppdatere operativsystemet, programvare, virusprogrammer og ha gode backup-rutiner. Det kan være smart å sikkerhetskopi jevnlig av de filene som er ekstra viktige å ta vare på og ikke miste tilgang til. Tenk også over hvilke enheter og tjenester du har koblet opp mot maskinen til enhver tid, da viruset kan spres til disker og andre enheter.

Hva gjør du når du rammes?

Det er ikke anbefalt å betale løsepengene hvis du opplever å bli utsatt for ransomware. Dessuten vil du kunne oppleve å ikke alltid få tilbake kontrollen ved å betale. Det er lurt å koble datamaskinen fra nett for å unngå spredning til andre enheter. Søk hjelp hos noen som kan hanskes med slike situasjoner. Kanskje vil de kunne bidra med å minske skadene og få maskinen din opp å gå igjen ved hjelp av backupfiler.

Ikke start datamaskinen på nytt dersom du blir infisert med løsepengevirus!
Rådet kommer fra sikkerhetsforskere som har sett at denne typen virus tidvis henger seg opp eller støter på rettighetsproblemer som forhindrer videre kryptering av innholdet. Dersom man starter maskinen på nytt forsøker programmet å fortsette krypteringen og lykkes gjerne med dette. De anbefaler i stedet at man skrur av maskinen, kobler den fra nettverket og tar den med til profesjonelle som kan begrense skaden.

Våre sikkerhetstjenester

Brukere aksesserer tjenestene fra forskjellige enheter, og fra hvor som helst. Stadig flere forretningskritiske tjenester integreres i nettverket, og kravene til tilgjengelighet på tjenestene øker. Samtidig øker både forekomsten og kompleksiteten til skadevare og datainnbrudd. Presset fra cyberkriminelle bidrar til at det må tenkes nytt om hvordan vi sikrer våre digitale verdier. Les mer om våre sikkerhetstjenester og se hva vi kan bidra med for at du skal føle deg tryggere.

Vi ønsker å gjøre det enklere for deg å sikre deg mot cyberkriminalitet
Både forekomsten og kompleksiteten til skadevare og datainnbrudd øker. Presset fra cyberkriminelle bidrar til at det må tenkes nytt om hvordan vi sikrer våre digitale verdier og IT-sikkerhet må få større fokus. Vi ruster deg for en stadig mer kompleks IT-infrastruktur i et trusselbilde som er i konstant endring. Trenger du en rådgiver og sikkerhetspartner er vi her for deg. Vi tar gjerne en prat om løsninger som kan passe for deg.

Tags: Sikkerhet

Hurtigguide om dagens cybertrusler