6 råd for overgangen fra IPv4 til IPv6

Herman Hermansen den 19. september 2016

IP-v6dame.jpg

«Tingenes internett» er et eksempel på en av forretningsdriverne for IPv6. Er du helt sikker på at dette ikke angår din bransje, deg og din bedrift? Verden er snart tomme for IPv4 adresser. Er du sikker på at endringene ute i verden aldri vil angå deg?

 

For skal man også i fremtiden sikre høy tjenestekvalitet og digital verdiskapning, må norske virksomheter forberede seg på overgangen til IPv6 nå. Det å implementere IPv6 er en omfattende og kritisk prosess, hvor det er veldig lett å ta med seg gamle synder fra IPv4-verdenen.

Teknologer har vært klar over begrensningene i IPv4-protokollene siden tidlig på 90-tallet. Nå er vi kommet dit at internett er i ferd med å gå tom for IPv4 adresser. Gartner estimerer at 26 milliarder enheter vil være på nett i 2020, og dette inkluderer ikke pc-er, nettbrett, smarttelefoner og servere, så for de fleste virksomheter vil det være lurt å begynne å forberede seg på en overgang til IPv6 allerede nå. Ikke bare fordi det gir mange flere IP adresser. Men også fordi internetts videre vekst er avhengig av at verden legger om til IPv6. Les mer om når alt skal på nett her.

Skal man også i fremtiden fortsette med internett tilstedeværelse og internettbasert tjeneste produksjon så er det IPv6 som gjelder. Det er spesielt viktig med tanke på tjenestekvalitet. 

Dersom du ikke har startet prosessen ennå, må du starte å tenke på det. Krav fra DIFI, dine samarbeidspartnere og kunder vil også i fremtiden sette krav til din virksomhet, og videre kommunikasjon med disse blir svært vanskelig dersom dere ikke er IPv6 kompatible.

For å hjelpe deg med å se det store bildet i forhold til implementering av IPv6, har vi listet opp noen gode råd

6 gode råd om hvordan komme i gang med overgangen til IPv6 på best mulig måte:

  1. Vær forberedt, og hold deg oppdatert på teknologien og trendene
  2. Sjekk din egen infrastruktur om den har tilfredsstillende IPv6 støtte. Bruk gjerne en «helsesjekk for IPv6» som gir deg tilbakemelding på hvor godt skodd dere er for overgangen
  3. Øk kompetansen og bygg erfaring, gjerne ved å ta IPv6 i bruk i ditt testmiljø.
  4. Delta på et IPv6 kurs for veiledning
  5. Utnytt livssyklusene i nettverksutstyret ditt, og sett IPv6 som krav ved fornyelse
  6. Still krav til støtte for IPv6 i alle nye prosjekter, internt og eksternt

Den største effekten av IPv6 adopsjon vil være på nettverksinfrastruktur nivå, selv om alt som er koblet til internett, enten virtuelt eller fysisk, vil bli påvirket. Følger du disse rådene vil du ha en garanti for at din fremtidige infrastruktur vil være godt forberedt, og du vil/kan unngå økonomiske overraskelser når teknologiskiftet slår inn for fullt.

Tags: Nettverk

Kontakt oss: Ønsker du å ta en prat med oss?