Lar du deg lure av honningfeller?

Hilde Martinsen den 27. desember 2017

Honningfeller.png

Mmmmm søt, myk, fyldig, velduftende og fristende honning. Lett å la seg friste og gå rett i fella. Akk, så fristende honningfeller kan være. De er designet for å lure deg til å foreta det klikket, manipulere deg, føre deg bak lyset, og lure deg for penger og sensitiv informasjon. Etter den søte kløe kommer den sure svie er erfaringen fortvilte personer sitter igjen med.

Hva kjennetegner en honningfelle

Honningfelle (Honey trap) er betegnelsen man benytter på det å bruke fristelser til å lokke en person inn i en form for felle. Vi ser det ofte brukt i forbindelse med nettkriminalitet, men også i forbindelse med spionasje utført av fremmede makter. Svindelen går ut på å lokke offeret i en felle ved å eksponere dem for fristelser de ikke klarer å motstå. Hvorpå de presses for sensitiv informasjon eller penger for å unngå å bli avslørt og eksponert. Svindelformen benyttes både som nettkriminalitet og i det virkelige liv.

Malware i annonser

Vi utsettes for honningfeller med malware daglig. Er du på nettet og får opp annonser med lettkledde damer er dette ofte annonser ute etter å lure deg. Klikker du på disse sitter du i klisteret. Denne reklamen kan inneholde virus, trojanske hester og nettadresser, og falske GIF-filer eller SWF-filer som inneholder skadelige koder. Enkelte bannerannonser er mer uønsket enn andre og det er dessverre lett å la seg friste til å klikke på en infisert annonse. Du kan da bli omdirigert til ondsinnede nettsider som enkelt kan laste ned ransomware på datamaskinen din.

En av verdens mest kjente honningfeller

Christine Keeler var bare 19 år og forførende vakker. For 50 år siden sørget hun for å felle en minister, velte en regjering og udødeliggjøre en stol. Les den fengslende historien om hvordan Keeler ble en brikke i en kjent honningfelle.

Lær mer: Alt du trenger å vite om cybersikkerhet – samlet på ett sted.

Vi er for naive

Tallene viser at vi nordmenn er for naive. At vi ofte lar oss lure både på nett og i det fysiske livet. Det er også store mørketall, for enkelte vil nok føle presset såpass stort at de ikke rapporterer forholdene til noen. Det er flaut å bli lurt. En europeisk undersøkelse viser at nordmenn er Europas mest tillitsfulle, eller naive, folkeferd. Det er ikke uten grunn at nordmenn blir utsatt for svindelforsøk og at vi lar oss friste inn i honningfeller. Kan det være på tide at vi våkner litt opp?

Ønsker du å lære mer om nettkriminalitet, malware og andre kjente metoder de kriminelle bruker, kan vi anbefale deg å laste ned vår e-bok ”Hurtigguide om dagens cybertrusler” eller følge bloggen vår.

Digital sikkerhet 2017

Telenor har laget en glimrende rapport om sikkerhet som vil gi deg nyttig informasjon om svindlermetoder, proaktivt arbeid for bedre sikkerhet, oppdagelse av trusler og forebygging, samt innblikk i hvordan de jobber med digital sikkerhet. Denne rapporten skal bidra til større åpenhet rundt hva de beskytter. Ikke gå glipp av den – last den ned.

Våre anbefalinger

Vårt IT-sikkerhetskonsept handler om å se, forstå, handle og lære, og bygger på synlighet, kontekst og automasjon. Alt dette er nødvendig for å ha kortest mulig tid fra infeksjon til deteksjon, for å identifisere om noe er en kritisk hendelse, for å håndtere et sikkerhetsbrudd og for å kunne lære å forebygge at det samme skjer igjen. Dess flere attributter du kan knytte til en hendelse, dess enklere er det å avgjøre om det er en kritisk hendelse eller ei. Vi anbefaler å tenke helhetlig sikkerhet fra ende til ende – fra endepunkter via nettverk og ut i skyen. Stopp hendelser før de rammer og sørg for kortest mulig reaksjonstid ved en deteksjon. Velg å sikre alle enheter i nettverket og ha fokus på lagvis sikkerhet og sikkerhet i alle ledd.

La oss hjelpe deg

Har dere mange endepunkter i nettverket og føler at sikkerheten ikke er 100% under kontroll? Vi gjennomfører gjerne en sårbarhetsanalyse hos dere. På den måten vil dere få fullstendig klarhet i situasjonen og vi kan gå opp veien videre sammen for å sikre verdiene i selskapet. Ta kontakt med oss for en viktig sikkerhetsprat. 

Tags: Sikkerhet

Hurtigguide om dagens cybertrusler