Ingen IoT uten IPv6

Telenor den 12. desember 2018

IoT uten IPv6

Potensialet er enormt og ambisjonene høye – men utviklingen risikerer å gå tregere enn den burde fordi vi i realiteten fortsatt kjører på det Vint Cerf kaller betaversjonen av Internett. Den korte beskjeden er; det blir ikke noe Internet of Things uten IPv6.

IPv4 en betaversjon

75 år gamle Vint Cerf går for å være blant Internetts grunnleggere og er en av de som utviklet adresseprotokollen TCP/IP. Han burde med andre ord vite hva han snakker om. Og når han kaller IPv4 en betaversjon, opprinnelig implementert i 1983, så er det først og fremst fordi den nye versjonen, IPv6, er så veldig mye bedre. Og fordi potensialet som ligger i å få alt fra lyspærer og bolter til trygghetsalarmer og luftsensorer på nett, er så stort.

Når alt passer på seg selv

Det blir egentlig feil å si at IoT er fremtiden. Internet of Things er en realitet og har vært det lenge. Men frem til for noen år siden, var det først og fremst enheter som hadde en naturlig plass i nettet, som en PC, en telefon, TV-boksen, styringssystemer i industrien og prosesskontroller som var oppkoblet. I takt med at dekningen har blitt bedre – både over fiber og 4G, men etter hvert også 5G – sensorer har blitt billigere og batteriene mindre og kraftige, har det blitt mulig å koble stadig flere enheter på nettet. Der sender eller mottar de informasjon eller instruksjoner, og tilfører i realiteten intelligens til alt fra lyktestolper til insulinpumper og containere.

I norske kommuner, for eksempel i Bærum og Fredrikstad, passer noen av gatelysene på seg selv og gir beskjed om når en pære må skiftes. Flomlyset på en idrettsbane kan om ikke lenge justere seg selv, avhengig av om det er en bandykamp som pågår, om friidrettslaget har løpetrening eller om det bare er noen unger som leker ved et av målene.

Og helsevesenet digitaliserer allerede prosesser, produkter og tjenester, sensorer følger pasientens tilstand døgnet rundt og data analyseres fortløpende av lærende maskiner som blir bedre og bedre på å forutsi alt fra et hjerteinfarkt til depresjon.

Ikke om, men når - IPv6 MÅ på plass

I denne konteksten blir det feil å tenke på IPv6 som en teknisk oppgradering. Realiteten er at denne nye standarden for adresser på Internett er helt avgjørende for om vi skal kunne fortsette å høste fruktene av et stadig mer omfattende nettverk – eller om vi vil være nødt til å lure oss forbi problemene som et underskudd på adresser gir, med saks og tape – også kalt Network Adress Translation (NAT – en teknologi som gjør det mulig for flere enheter på dele én IP-adresse).

Det er lenge siden det ble klart at vi implementere IPv6; allerede for mange år siden, da Microsoft bestemte seg for å bygge sin skysatsing på den gamle IPv4-standarden, måtte de ut med en liten formue da de skulle handle inn nok adresser. Spørsmålet er når, eller rettere; hvor raskt. For i det øyeblikket vi går fra den gamle til den nye standarden, øker antallet adresser så dramatiske, at det er vanskelig å beskrive med ord hvor høy kapasiteten blir. Men tenkt deg at det ikke er nok adresser i dag til alt og alle som ønsker å koble seg på nettet. Med IPv6 kan du personlig, og alle andre mennesker i hele verden, få utdelt 65 millioner adresser hver.

Å gjøre skiftet så raskt som mulig, vil innebære at både næringslivet og det offentlige kan fortsette utviklingen av løsninger og tjenester som forutsetter at enheter er koblet på nett – uten å bekymre seg for trafikkork og parkeringsproblemer. Og du skal ikke mer enn å lese myndighetenes rapport «Digtal21», Nærings- og Fiskeridepartementet sitt initiativ og rapport som tok for seg næringslivets evne og mulighet til både å utvikle og ta i bruk ny teknologi og kunnskap i takt med den økende digitaliseringen, for å få et bilde av hva vi snakker om. Rapporten munnet ut i flere forslag til en bred og samlet strategi på tvers av ulike næringer og kompetansemiljøer. Ikke så mange av dem lar seg gjennomføre på sikt, uten en skikkelig oppgradering av den digitale grunnmuren.

Helt sikkert flere gode grunner

Økt kapasitet er i seg selv grunn god nok til å implementere IPv6. Men for IT-ansvarlige, som har mareritt om Internet of Things når de sover, kommer den nye standarden med løfter om bedre søvnkvalitet. For der IPv4 har sikkerhetsutfordringene til en beta-versjon, har IPv6 en langt høyere sikkerhet som standard. Et eksempel er ende-til-ende-kryptering. En bedre «name-solution» som sikrer at hosten er den som den sier at den er, er et annet.

Vi kan IPv6

Å komme i gang med IPv6 er ikke vanskelig og vi tar gjerne en prat om behov og løsninger. Et sted å starte kan for eksempel være et kurs hos oss som i praksis blir starten på et prosjekt som munner ut i implementering.

Tags: iot

Gratis infografikk: Alt du trenger å vite om PIv6