Lær deg hackernes motiver og hensikter?

Hilde Martinsen den 25. januar 2020

Hackernes motiver og hensikter

Visste du at nettkriminalitet kostet verdenssamfunnet den nette sum av over 45  milliarder dollar? En økning fra 600 millioner dollar i 2017 per år i følge Internet Society’s Online Trust Alliance (OTA) Cyber Incident & Breach Trends report. Det er derfor ikke overraskende å se at virksomheter legger inn store ressurser på å ruste opp sitt interne forsvar og å redusere risikoen for trusler.

Hvorfor hackerne hacker

Det finnes ulike motiver for at hackerne gjør det de gjør. Motivasjonen til de ulike hackerne er svært variert, fra idealister som føler de driver med uskyldig utforskning av datanettverk, til industrispionasje og organisert kriminalitet. Det kan imidlertid virke som at aktørene og motivene for hackingen gradvis endres over tid. Færre cyberangrep i dag er motivert av moro, ideologi eller av at noen bærer nag, og stadig flere angrep blir knyttet til spionasje. Et par store globale studier på cybersikkerhet viser disse motivene bak ulike angrep:

  • Løsepenger (41%)
  • Insider-trussel (27%)
  • Politiske grunner (26%)
  • Konkurranse (26%)
  • Cyberwar (24%)
  • Sinte brukere (20%)
  • Ukjent motiv (11%)


På bakgrunn av at spionasje blir et mer vanlig motiv for hacking, antyder det at cyberangrep vil fortsette å bli mer sofistikert og målrettet. Vi vil se spesialiserte organisasjoner av hackere som utfører en økende andel av angrepene.

Lær mer: Alt du trenger å vite om cybersikkerhet – samlet på ett sted.

Gode og onde hackere

Det ligger ulike hensikter bak alle hackerangrep. Noen hackere jobber med å utfordre datasikkerheten til bedrifter, og forsøker å finne hull i sikkerhetsnettet. Andre hackere er kriminelle, og bruker sikkerhetshull og feil, til egen eller andres vinning. Det finnes flere ulike hackertyper og alle har forskjellige hensikter med det de gjør. Dette er noen typer:

White Hat Hackers
Dette er de gode «gutta», datasikkerhetseksperter som spesialiserer seg på penetrasjonstesting og andre metoder for å sikre at selskapets systemer er sikre.

Black Hat Hackers
Dette er de slemme «gutta», de som gjerne bare omtales som hackere. Det er disse som gjerne bryter seg inn i nettverket eller datamaskinen din, eller lager ondsinnet datavirus som de sprer.

Grey Hat Hackers
Midt mellom de hvite og de svarte typene finner du de grå. De med blandede hensikter. De har ikke til hensikt å skade noen når de leter etter feil og mangler, men kan velge å ikke avsløre feilene for eierne av systemene, eller til og med hjelpe til med å rette feilene mot betaling.

Script Kiddies
Disse «kodebarna» bruker lånte programmer til å angripe nettverk og ødelegge nettsteder i et forsøk på å skape et navn for seg selv. De er uerfarne og bruker andres verktøy for å gjøre svindlerjobben. Disse kan ofte være de verste da de ikke fult ut forstår konsekvensene av hva verktøyene de bruker kan forvolde ofrene.

Hacktivists
Hacktivistene har gjerne sterke og definerte motiver for handlingene sine. Her snakker vi om grupper med mål som kan relateres til sosiale, ideologiske, religiøse eller gjerne politiske forhold. Formålet til hacktivistene er å tvinge en bedrift eller organisasjon i kne ved å overbelaste datasystemer og nettsider slik at de faller ned og få publisitet som følge av angrepet.

State Sponsored Hackers
Statlig sponsede hackere har ubegrenset tid og finansiering for å målrette angrep mot sivile, selskaper og myndigheter. Regjeringer over hele verden innser at det strategisk tjener deres militære mål å være godt posisjonert på nettet.

Spy Hackers
Organisasjoner ansetter gjerne hackere for å infiltrere konkurrentene og stjele bedriftshemmeligheter. De kan hacke seg inn fra utsiden eller få jobb og så fungere som en muldvarp og spion.

Cyber Terrorists
Denne typen hackere, som generelt er motivert av religiøse eller politiske motiver, forsøker å skape frykt og kaos ved å angripe kritisk infrastruktur. Cyberterrorister er å regne blant de farligste. De har gjerne et bredt spekter av ferdigheter og mål. Disse cyberkriminelles ultimate motivasjon er å spre frykt, terror og å begå mord.

Sikre deg og dine verdier

Noen ganger vil ikke selv de beste tiltak være gode nok til å forhindre at en hacker angriper deg og dine verdier. Men for å beskytte deg på best mulig måte mot slike angrep må du hele tiden være oppmerksom på muligheten og ha en god beredskapsplan. Den aller beste måten er å la en profesjonell samarbeidspartner ta seg av sikkerheten for deg og verdiene dine. Det vil spare deg for mange bekymringer og sette deg i stand til å være operativ igjen i løpet av kort tid ved et angrep. Husk at nedetid på datasystemene dine er et mye større tap enn de fleste tenker.

 

Tags: Sikkerhet

Hurtigguide om dagens cybertrusler