Slik unngår du å la deg lure av falske e-poster og vedlegg

Hilde Martinsen den 20. desember 2018

E-post svindel og Spoofing

Er du redd for å bli offer for e-post svindel? Vi gir deg gode råd slik at du kan unngå å gå i fella. Vi forteller deg hvordan oppdager du falske e-poster, hva skal du se etter og hvordan sikrer du e-posten din.

Se opp for svindel-, eller spoofing e-poster! En forfalskning av avsender omtales innen datasikkerhet som spoofing. Dette er en fellesbetegnelse for e-poster med forfalsket avsender. Å forfalske avsender er dessverre svært enkelt å gjennomføre i digitale medier.

Det kan se ut som de kommer fra banken din, en samarbeidspartner, ligningskontoret, PayPal, Apple eller en annen kjent virksomhet, men egentlig kommer de fra bedragere. For å fremstå mer legitime, inkluderer de typisk bedriftsnavn, logoer, farger og juridiske ansvarsfraskrivelser slik de ville ha sett ut i en genuin e-post.

Få digitale kommunikasjonskanaler har en verifisering av avsender. Vi må derfor aldri ta for gitt at en e-post kommer fra den oppgitte avsenderadressen.

Hvordan oppdage falske e-poster og vedlegg

I nærmest samtlige forsøk på e-post svindel spiller kjeltringene på frykt. Et vanlig virkemiddel er å påstå at kontoen din vil bli avsluttet hvis ikke du følger en (falsk) lenke og endrer dine personlige opplysninger innen 24 timer. Hvilket seriøst firma ville formulert seg slik og kontaktet deg på e-post om noe så viktig? Svaret er såre enkelt: INGEN. Dette er forsøk på å lure til seg sensitiv informasjon. 

Dette skal du se etter

I de fleste svindelforsøkene finner du en rekke likhetstrekk som avslører dem alle. Ser du etter disse neste gang du mottar en slik e-post, kan du etter hvert raskt skille svindel fra ekte vare.

  • Uvanlige problemstillinger
  • Ukjente avsendere
  • Lenker som er veldig lange, eller ikke samsvarer med avsender
  • Merkelige krav
  • Dårlig språk

 
Sikre e-posten din

Vi anbefaler deg å ha en E-mail Security-tjeneste som gir deg trusselbeskyttelse for innkommende og utgående e-post, i tillegg til kryptering og datatapbeskyttelse. E-mail Security gir deg avansert beskyttelse mot sikkerhetsangrep via e-post med hurtig oppdatering og tilpasning.

Vi ønsker å gjøre det enklere for deg å sikre deg mot cyberkriminalitet
Brukere aksesserer tjenester fra forskjellige enheter, når som helst og fra hvor som helst. Stadig flere forretningskritiske tjenester integreres i nettverket, og kravene til tilgjengelighet på tjenestene øker. Samtidig øker både forekomsten og kompleksiteten til skadevare og datainnbrudd. Presset fra cyberkriminelle bidrar til at vi må tenke nytt om hvordan vi sikrer våre digitale verdier, og IT-sikkerhet må få større fokus. Vi ruster deg for en stadig mer kompleks IT-infrastruktur i et trusselbilde som er i konstant endring.

Les også:

Visste du at 65% av all e-post er spam og at det er en primærkanal for spredning av ondsinnet kode?

Hvorfor lar menn over 50 seg oftest lure av e-postsvindel? Ønsker du å finne svaret bør du få med deg denne bloggposten.

Tags: Sikkerhet

New call-to-action