Er det plass til alt og alle på nettet?

Hilde Martinsen den 16. juni 2017

IoTIPv6572x381.png

I vår hypermoderne og teknologiske verden er det duket for at alt skal på nett, men er det plass til alt og alle på nettet? Det er snakk om at biler, nettbank, kjøleskap, pacemakere, fiskemerder, strømmålere, smarthus, kaffetraktere, klokker, PC-er, printere, telefoner, kjæledyr, aktivitetsmålere, alarmer, TV-er og alt annet som kan kobles til internett, vil kobles til internett.

Det spås at antallet enheter koblet til nettet vil nå nye høyder i årene fremover. Innen 2020 vil antallet enheter koblet til internett ha nådd svimlende 50 milliarder, og i 2025 vil tallet være nærmere 100 milliarder enheter online. Er det plass til så mange på nettet da? Ikke slik som situasjonen er nå …


Den digitale reisen

Har du begitt deg ut på den digitale reisen enda, eller er du av de som henger litt etter? Uansett vil dette ha stor betydning for din digitale reise. Hvor mange enheter som skal på nett vil påvirke deg. Det må legges til rette for at dette skal gjøres mulig. Akkurat som verden bygger ut boligmassen til den voksende populasjonen, må nettverk bygges ut for å huse flere enheter. Alle ønsker seg et sted å bo, både for seg selv og enhetene sine. Hva må til for å lykkes med den digitale reisen? Det handler om mennesker og teknologi. En smidig samhandling mellom brukere og enheter som gjør hverdagen enklere og mer lønnsom.

Har du tenkt på det?
Når alt skal på nett, øker så klart behovet for IP-adresser. Det er fordi alt som kobles til internett trenger en unik adresse. Dette kalles en IP-adresse og denne sørger for at du får den tilgangen du trenger. Alle enheter (PC, nettbrett, mobiltelefon og lignende) må ha en IP-adresse for å kunne kommunisere med andre enheter på internett. Enhetens IP-adresse brukes som identifikasjon overfor andre maskiner på nettet, og for å eksplisitt adressere til korrekt mottaker. Derfor kan ikke to enheter i et nettverk ha samme adresse. Jo flere enheter, jo større er behovet for adresser. Nå er det i ferd med å gå tomt for IPv4 adresser og man får i de fleste deler av verden ikke lenger tildelt IPv4 adresser. Med unntak av Afrika er alle verdens regioner tomme. Så om ikke lenge kan det hende du kanskje ikke får plass til alt du ønsker på nettet, har du tenkt på det?

Det kan sammenlignes med en parkeringsplass for biler, hvor hver bil har sin oppmerkede plass (en IP-adresse). Parkeringsplassen blir full når det antallet biler det er oppmerket til har parkert her. På samme måte som med full parkering vil det være med plass på nettet. Er det tomt for parkeringsplasser eller IP-adresser så får du ikke plass. Det vil si at du rett og slett ikke får plass til alle enhetene du ønsker å koble til nettverket. Det kan føre til at det ikke er plass til alle kundene dine med deres nyinnkjøpte produkt. Hva gjør du da?

Hva betyr dette?
Det finnes kun 4,3 milliarder IPv4-adresser. Den eksplosive veksten av ting koblet til internett har overskredet adressekapasiteten som er tilgjengelig i IPv4. Vi snakker ikke lenger bare om ”The Internet of Things” (IoT), men om ”The Internet of Everything” (IoE). Alt skal på nett, og behovet for IP-adresser blir dermed enormt. Befolkningsvekst, og et økende antall digitale enheter tilsier at behovet for IP-adresser vil vokse betydelig også i årene fremover. Kort og godt, det er ikke nok plasser til alt og alle.

Hvordan kan problemet løses?
Løsningen er den nye IP-protokollen IPv6. Sammenligner vi IPv4 adresserommet med en dråpe vann er IPv6 adresserommet 68 verdenshav. IPV6 muliggjør den fremtidige digitaliseringen vi kan vente oss. For de fleste virksomheter vil det være lurt å begynne å forberede seg på en overgang til IPv6 allerede nå. Ikke bare fordi det gir mange flere IP-adresser, men også fordi internetts videre vekst er avhengig av at verden legger om til IPv6.

Ønsker du å lære mer?
Vi er Norges mest sertifiserte innen IPv6 med over 20 sertifiserte nettverksingeniører. Kurset er eneste kurs i Norden som er sertifisert. Alle instruktører har sertifisering og har mange års erfaring med IPv6 rådgivning, design og implementering.

Ønsker du å lese deg opp litt og fylle på kunnskapen om IPv6 så kan vi anbefale disse artiklene og blogginnleggene:

IPv6 en nødvendighet?

IPv6 – når alt skal på nett

6 råd for overgangen fra IPv4 til IPv6

Tags: Digitalisering

Gratis infografikk: Alt du trenger å vite om PIv6