Er det trygt å koble seg til et fremmed nett på ferieturen?

Hilde Martinsen den 13. juni 2019

Fremmed nettverk ferie

Det er sommer og ferietid over hele landet, men ikke alle er offline i ferien. For mange av oss er det helt vanlig å være tilkoblet uansett hvor vi måtte befinne oss. Men hvor trygt er det egentlig å surfe via hotellnettet eller fra en hvilken som helst internettkafè? 

Realiteten for de fleste av oss er jo den at vi må på nett opptil flere ganger i løpet av ferien. Det kan være fordi vi må betale regninger, sjekke saldoen, oppdatere oss på nyheter hjemmefra, lese mail, utføre noen arbeidsoppgaver, bruke sosiale medier eller laste ned underholdning. Så hvor mange av oss tenker sikkerhet når vi velger å bruke fremmede, trådløse nettverk til å utføre disse oppgavene?

Stor andel bryr seg ikke

Over halvparten av oss bryr seg ikke nevneverdig om sikkerheten når vi surfer på trådløse nett. Mange av oss bruker til stadighet trådløse soner som ikke krever passord til både å sjekke mail, logge seg inn i nettbank og på sosiale medier. Dette er slett ikke så smart og viser en ubevisst holdning til sikkerhetsrisikoen og er veldig naivt. Vi tror rett og slett ikke at vi vil bli utsatt for hacking og tapping av informasjon. Vi lider alle av en "det gjelder ikke meg" holdning. I tillegg er det en god andel av oss som ikke vet hva vi velger, om vi er på et usikret nett eller ikke. Det beste rådet vil være å tenke sikkerhet når du skal surfe på nettet, uansett hva slags enhet du velger å surfe fra og hvor du måtte befinne deg.

Husk at det er «Bedre å være føre var enn etter snar»!

Hvorfor tar vi så lett på dette?

Trådløse nett og gratis WiFi er utrolig populære fordi vi vil unngå at mobilregningen går i taket. Dog er reglene for dataroaming i EU/EØS land endret fra 15.juni 2017 og det kan være lurt å sjekke mobilabonnementet sitt for å bekrefte hva som gjelder for nettopp deg. Raskt, enkelt og på farta er andre argumenter. Behov er også et element oppi dette. For eksempel bruk av GPS eller Google maps for å finne veien. Naivitet og godtroenhet er enda en grunn. Vi har rett og slett en tendens til å tenke at det ikke hender oss. Våkne opp! Det kan skje oss alle …

Hvor stor er sikkerhetsrisikoen?

Det skal utrolig lite til for at noen med litt kunnskap skal få tilgang til din mobil eller maskin. Det er mye enklere enn du tror! Det betyr at dine passord, PIN-koder, kredittkortinformasjon, personnummer og andre opplysninger av interesse lett kan fanges opp og havne på avveie. Husk at sikkerhet blir enda viktigere når du tar med deg «hele livet» ditt på reise til nye destinasjoner. Sensitiv og viktig informasjon kan havne i klørne på ukjente hvis du ikke passer ekstra godt på. Når du sender sensitiv data som brukernavn og passord over usikrede WiFi-nettverk, kan nemlig hvem som helst snappe det opp – og bruke det til å hacke deg på ulike måter.

Pass på hvor du surfer

Visste du at om du sitter på en kafé eller en flyplass, der det er mange mennesker, er det alltid en viss fare for at noen kan «kuppe» det trådløse nettet og få tilgang til mobiltelefonen eller datamaskinen din? På bakgrunn av dette anbefaler Telenor deg å surfe via mobilnettet og at dette er mye tryggere.

Det ER trygt å bruke offentlig WiFi

Du trenger bare å SØRGE for å gjøre det trygt å surfe på åpne WiFi-nett. Er du i en offentlig sone, koble opp VPN (Virtual Private Network) om du har det tilgjengelig. Dette kan brukes både på PC og mobil. Mange tenker på VPN som noe man må gjennom for å få tilgang til e-posten, men det er smart å sett opp VPN-nettet uavhengig om du skal sjekke mail. Når du er tilkoblet en VPN-server vil all trafikken fra maskinen din gå igjennom en sikker tunnel og derfor være "usynlig" for andre i det samme nettverket som du sitter på. Har du ikke VPN kan du bruke mobilt bredbånd hvis du har det. Det er mye tryggere å bruke enn åpne nettverk. Vi kan mye om det å sikre seg når man kobler seg på nettet, både i jobbreisesammenheng og ansatte på ferie som bare skal sjekke mail eller godkjenne noe. Gode sikkerhetsrutiner og opplæring er viktige elementer. Les gjerne mer om vårt sikkerhetskonsept og tjenestene vi tilby innen IT-sikkerhet. På sidene finner du også massevis av gode tips og råd.

Gode råd for bedre nettsikkerhet på reise

  • Ta en backup av enheten din før du reiser. På den måten unngår du at alt går tapt hvis noe skulle skje med din PC, mobilen eller nettbrettet.
  • Bruk passordbeskyttet nettverk når du skal surfe, eller koble deg opp via VPN.
  • Bytt gjerne passord når du kommer hjem igjen.
  • Det er viktig at du oppdaterer virusprogrammet og annen programvare på enhetene dine.
  • Husk å logge deg av og deaktivere nettet når du er ferdig. Log deg også av diverse kontoer du har vært inne på.
  • Velger du å logge deg på et usikret nett bør du holde deg til enkel surfing der du ikke logger inn i personlige tjenester.
  • Slå av fil- og skriverdeling. Her vil noen kunne snappe opp datatrafikken din eller plante virus, ormer og annen ondsinnet programvare på enheten din.
  • Hold PC-en din oppdatert med de siste sikkerhetspatchene, bruk antivirus og husk å slå på brannmuren.
  • Bruk to-trinns pålogging der dette er mulig.
  • Gi kun fra deg sensitiv informasjon på nettsider som krypterer informasjonen. Se etter hengelåsen i adressefeltet, samt at adressen starter med «https».
  • Tenk sikkerhet, ikke senk garden din helt ned og bruk sunn fornuft. Det vil du komme langt med og du får ingen grunn til å angre på noen snarveier du tok.


Cybersikkerhet er alles interesse!

Alle kan bli utsatt for cyberkriminalitet. Det er viktig å forstå dagens trender i trusselbildet, kunne identifisere svakheter og beskytte dataene dine mot disse truslene.

ID-tyveri

Over 150.000 nordmenn har opplevd ID-svindel på nett. Det viser den nasjonale undersøkelsen om ID-tyveri som Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS) gjennomfører årlig i samarbeid med Skatteetaten. Med den nye tjenesten Sikker ID fra Telenor vil du umiddelbart bli varslet om det oppdages at dine personopplysninger skulle komme på avveie, samt at du får hjelp om disse skulle bli misbrukt. Du vil kunne få både advokatbistand og økonomisk kompensasjon dersom du skulle bli rammet av id-tyveri eller svindel.

 Vårt beste råd er å være føre var - God ferie!

 

Saken ble sist publisert 23.6.2018

Tags: Sikkerhet

New call-to-action